سرويس قابلمه- در دنياي ظروف آشپزخانه، آنقدر تنوع وجود دارد که خيلي وقتها براي خريد يک ظرف ساده مانند قابلمه يا ماهيتابه، کاملا گيج ميشويم و نميدانيم کدام يک از آنها، بيشتر به کارمان ميآيند...
در «پوستر سلامت» اين هفته، سعي کردهايم تاحد امکان، به خوبيها و بديهاي انواع پرمصرف سرويس قابلمه ها بپردازيم تا شايد بتوانيم خريد و انتخاب را براي شما سادهتر کنيم.
قابلمههاي لعابي
مزايا: اين قابلمهها که لعاب آنها روي لايهاي از چدن يا آهن کشيده شده است، در برابر حرارت بسيار مقاوم هستند و ميتوان براي پختوپزهاي طولانيمدت از آنها استفاده کرد.
معايب: قابلمههاي لعابي، نچسب نيستند. لعاب آنها با ضربه قاشق يا تماس سيم و اسکاچ زبر، خراشيده ميشود. ضمن اينکه لعابهاي نامرغوب، حاوي سرب و آرسنيک هستند و تهيه غذا در آنها براي سلامتمان ضرر دارد؛ مخصوصا اگر لعاب آنها ترک برداشته باشد.
در اين قابلمهها چي بپزيم؟ مربا و انواع خورش جزو غذاهايي هستند که ميتوان بدون دردسر آنها را در اين قابلمهها طبخ کرد.
قابلمههاي چدني
مزايا: قابلمههاي چدن نسبت به انواع نچسب، در برابر حرارت، مقاومت بيشتري نشان ميدهند و نچسب بودن آنها هم جزو خوبيهايشان محسوب ميشود. چدن اصل، ترکيبي از آهن و کربن است و طبخ غذا در آن باعث ورود مقداري آهن به غذا و بدن ميشود. اين مساله بهخوديخود نگرانکننده نيست؛ مگر براي آقايان يا كساني که از غلظت خون رنج ميبرند. راستي يادتان باشد براي پيشگيري از چسبيدن غذاهاي سرخکردني به ظرفهاي چدني، حتما قبل از ريختن روغن، ظرف را كاملا گرم کنيد.
معايب: متاسفانه بسياري از کارشناسان معتقدند قابلمههاي چدن اصل، ظرفهايي سنگين و بسيار گرانقيمت هستند. از اين رو، به نظر نميرسد محصولاتي که اين روزها در بازار و به نام چدن عرضه ميشوند، واقعا چدني باشند. بهعبارت سادهتر، خيلي از ظرفهايي که بهنام چدن به فروش ميرسند، درواقع همان ظروف آلومينيومي با روکشهاي نچسب مقاومتر هستند. بد نيست بدانيد چدن اصل در اثر خراشيدن يا تماس با مواد اسيدي مانند آبليمو زنگ ميزند.
در اين قابلمهها چي بپزيم؟ انواع غذاها جز موادغذايي اسيدي.
قابلمههاي استيل
مزايا: ظرفهاي استيل اصل هم داراي ترکيبهاي نسبتا خنثي هستند و استفاده از آنها براي پخت و پز بسيار مناسب است.
معايب: استيل، رساناي گرما و حرارت است و بههمين دليل معمولا غذاهاي جامد به کف آن ميچسبند و ميسوزند. ضمن اينکه ظرفهاي استيل، حاوي ترکيبهايي مانند نيکل و کروم هستند و اگر آسيب و خراش ببينند، ميتوانند اين مواد را به غذا و بدن ما وارد کنند. با اين حال، خطر ورود اين مواد به بدن بهاندازهاي که مزاياي استفاده از استيلها را زير سوال ببرد، نيست.
در اين قابلمهها چي بپزيم؟ بهتر است براي طبخ غذاهاي آبکي، انواع خورش يا خوراکيهاي بخارپز از ظرفهاي استيل استفاده كنيد.
قابلمههاي مسي
مزايا: ظرفهاي مسي بهراحتي و سرعت هرچه تمامتر، گرما و حرارت را از خود عبور ميدهند و بههمين دليل هم مورد توجه بسياري از آشپزهاي حرفهاي هستند.
معايب: مس در اثر تماس با مواد اسيدي، بهسرعت خورده و اکسيده ميشود. مس نچسب نيست و امکان اکسيدهشدن آن در دماي محيط وجود دارد.
در اين قابلمهها چي بپزيم؟ بهدليل اينکه مس رساناي خوبي براي گرما محسوب ميشود، استفاده از ظرفهاي مسي براي تهيه انواع سس و مربا بسيار مناسب است.
قابلمههاي شيشهاي
مزايا: ظرفهاي شيشهاي جزو بهترين ظروف براي پخت و پز و نگهداري از موادغذايي مختلف هستند. از آنجا که جنس شيشه خنثي است، هيچ واکنش يا مهاجرتي بين ترکيبهاي غذا و ظرف اتفاق نخواهد افتاد.
معايب: ظرفهاي شيشهاي، نچسب نيستند بنابراين نميتوان براي طبخ برنج يا غذاهاي سرخکردني از آنها استفاده کرد.
در اين قابلمهها چي بپزيم؟ انواع غذاهاي آبکي مانند سوپها، خورشها، آشها و موادغذايي اسيدي.
----------------------
منبع: سايت مهندسي بهداشت محيط envi.ir